logo 75 jaar bevrijdingsfeer
Vrijheid: opdat we weten, beseffen en nooit vergeten!

Dit project is een samenwerking van:

Heemkundekring MyerleDeath Valley De PeelVerweven, Village marketing Geldrop_Mierlo

toelichting routepunt 01

Overval op het Oude Raadhuis Mierlo

Het Oude Raadhuis in vroeger tijden.
Tijdens de gehele oorlog was het oppassen geblazen, zowel voor de vijandelijke acties in de omgeving als voor verklikkers of andere slecht willende medeburgers. Veel dorpsbewoners verkeerden in nood en leden armoede. In iedere gemeenschap waren personen te vinden die zich het lot van anderen aantrokken en probeerden met gevaar voor eigen leven hierin verandering te brengen. In dit ondergrondse werk werden grote risico’s genomen om vluchtelingen te helpen zoals bijvoorbeeld parachutisten en soldaten te begeleiden naar hun onderdeel of terug naar diens vaderland. Ook Mierlo kende een ondergrondse organisatie. Er warem diverse Mierlonaren in het grootste geheim actief om anderen te helpen.

Jan van Vlerken was één van hen. Jan had contacten met de bekende verzetsman Harrie van Gestel, actief in Geldrop en omgeving. Harrie van Gestel was ook bekend onder de schuilnamen Hendriks of de Leeren Jas. Hij bracht Jan van Vlerken op het idee om een overval te organiseren op het Mierlose bevolkingsregister en dit zo mogelijk te vernietigen. Door deze overval zou voorkomen kunnen worden dat de bezetter gebruik maakte van de registers. Het was namelijk een van de grootste bedreigingen die de bevolking voelde. Het bericht te ontvangen dat één van de gezinsleden werd opgeroepen om te werk gesteld te worden in de Duitse oorlogsindustrie. Bij de overval kon men ook meteen materialen (briefpapier, bonnen, stempels, schrijfmachine) buitmaken die voor het ondergrondse verzet zeer bruikbaar waren.

Jan van Vlerken

Van Jan is een uitgebreid artikel verschenen
in de Myerlse Koerier.
Klik hier als u dit wilt lezen.

Na vernietiging van het bevolkingsregister kon men de personalia van de jonge mannelijke bevolking niet gebruiken om de oproepen te vervaardigen, zo was de redenering van Van Gestel en daarmee ook van Jan van Vlerken. Jan kreeg de opdracht om informatie te verzamelen. Hij moest een plattegrond van het Raadhuis aanleveren, de gebouwen in de omgeving in beeld brengen. Ook moest hij uitzoeken waar de telefoondraden in het gebouw liepen en waar de telefoontoestellen stonden. Tenslotte was het ook nog van belang om de (permanente) bewaking van het gebouw in beeld te brengen. Hoeveel bewakers waren en precies en wanneer vonden de aflossingen plaats. Harrie van Gestel zou inmiddels een overvalploeg samenstellen en voor de bewapening daarvan zorgen. Harrie had namelijk aangegeven dat de overval mogelijk met geweld zou moeten plaatsvinden en dat er slachtoffers konden vallen. Omdat Jan beslist niet actief aan de gewapende overval wilde meewerken, kreeg hij de opdracht om eventuele gewonden direct in veiligheid te brengen. Om inbraaksporen uit te wissen had van Gestel drie flessen fosfor en een aantal brandstaven ter beschikking. Zodra de overval had plaatsgevonden moest het Raadhuis in brand gestoken worden. Deze materialen werden door van Gestel bij Jan afgeleverd die ze thuis zolang zou opbergen.

Harrie van Gestel
Over Harrie is een artikel beschikbaar
vanuit de site van verzethulp.
Klik hier als u deze site wilt bezoeken.

Onder leiding van Harrie van Gestel kwam de overvalploeg in actie. Op 11 februari 1944 ’s avonds om half tien uur was ieder op zijn plaats en even later waren de wachtposten overmeesterd. Er werd direct een begin gemaakt met het forceren van de kluis die op de eerste verdieping stond. Helaas viel deze klus tegen, want de kluisdeur bleek niet te kraken. Een gat in de zijmuren moest de oplossing brengen. Door dat gat kon brand gesticht worden zodat het papieren register zou verbranden. Maar ook de muur was steviger dan gehoopt. Het vele lawaai en licht waren buiten goed merkbaar. In het huis tegenover het Raadhuis was de telefooncentrale van Mierlo gevestigd. Die avond was er in dat huis een familiefeestje, geheel per toeval werd de lamp in de ruimte waar de telefooncentrale stond aangedaan. De posters bij het Raadhuis dachten dat ze ontdekt waren en dat vanuit de telefooncentrale alarm werd geslagen. In het Raadhuis ontstond paniek en halsoverkop werd er vertrokken. Ze namen de spullen mee die in het verzetswerk goed van pas konden komen, zoals een schrijfmachine, papier en inkt. Harrie van Gestel ging als laatste weg en en probeerde de boel in brand te steken. De brandstaven weigerden dienst omdat ze te vochtig bleken te zijn, zodat van Gestel probeerde de fosfor op een stapeltje papier aan te steken. Door de haast waren de overvallers bij de vlucht vergeten om ramen of deuren open te zetten. Hierdoor smoorde de brand en ging door zuurstofgebrek vanzelf uit. Helaas was de overval mislukt. Enkele maanden later zou de actie in Geldrop meer succes hebben, zijhet dat de afloop daarvan minder voorspoedig was. U kan daar verderop meer over lezen (zie toelichting bij routepunt 11).