Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Jaarthema Heenkundekring Myerle 2023.

Ingetekend het Uitbreidingsplan Luchen waarbij de eerste woningen
aan de westzijde van het gebied gerealiseerd zijn.


Sinds een aantal jaren wordt er volop gebouwd in de nieuwste wijk van Mierlo  en verschijnt daar een groot aantal woningen. Sinds eind jaren 60 van de vorige eeuw heeft Mierlo steeds een aantal uitbreidingsprojecten gerealiseerd op plekken waar voor die tijd nauwelijks bewoning was, denk aan de Kerkakkers, Neerakkers en De Loo. Dat er bewoning was in vroegere perioden dichtbij het kasteel en de kerk is tamelijk voor de hand liggend.

Deze replica Oss-Ussen boerderij siert het item
over Luchen in de Canon van Mierlo.
Dat er in Luchen ook al zeer vroeg bewoning was, is voor veel mensen niet zo vanzelfsprekend. Maar als je terugkijkt in de bewoningsgeschiedenis dan is dat toch waar. Er woonden op Luchen al mensen ver voor het begin van onze jaartelling. In 2022 is de Canon van Mierlo samengesteld en daarin is het item 'Wonen in Luchen is niks nieuws' als één van de 28 titels beschreven. Voor Heemkundekring Myerle aanleiding om in 2023 bijzonder aandacht te besteden aan deze nieuwe wijk en alles wat daarmee heemkundig te maken heeft. In 2023 zullen we op verschillende manieren aandacht besteden aan het gebied, de bebouwing, de archeologie en de mensen die er wonen of gewoond hebben. Houd daarom onze publicaties en deze website in de gaten!


Een gedeelte van de nieuwe woningen
ingetekend samen met bestaande bebouwing


In Luchen worden nieuwe woningen gebouwd naast bestaande woningen, waarvan er enkele zelfs de monumentenstatus hebben. Op de afbeelding hiernaast is dat goed te zien.
Dat er vroeger al bewoning was in dit gebied was, is natuurlijk niet onbekend, vandaar dat er uitgebreid archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden voordat er gebouwd mocht en kon worden. De regionale omroep Studio 040 heeft onderstaande item er aan gewijd.

Archeologisch onderzoek op Luchen

Als je interessse in de bewoningsgeschiedenis gewekt is, dan is deze pagina waarschijnlijk interessant ons eens door te lezen. Daar word je duidelijk gemaakt hoe de bewoning van Luchen er lang geleden uitzag en hoe we dat hebben kunnen vaststellen.

Van verschillende archeologische onderzoeken in Luchen e.o. is informatie beschikbaar via deze site. Je kunt die via onderstaande links inzien.
2008/2009: Archeoligisch onderzoek Luchen II  (rapport Archol)
2012: Broekse potten en pannen, opgraving bij Broekstraat 75 door
         Heemkundekring Myerle
2019: Archeologisch onderzoek Burgemeester Termeerstraat
2020: Archeologisch onderzoek Luchen III december 2020


De serie 'Historisch Mierlo' die maandelijks in de krant 'Thuis in Mierlo' verschijnt staat in het teken van het jaarthema. Hieronder tref je die artikeltjes ook aan. Klik op de afbeelding om de tekst te lezen.

januari
februari
maart
april
mei


Op 22 maart is om 8 uur 's avonds in 't Mierles Huukske een lezing met als titel "Wat zit er onder de grond op Luchen?". Martijn Bink, teamleider Zuid-Nederland bij VUhbs archeologie gaat daarin vertellen over de geschiedenis van het archeologisch onderzoek in Mierlo in het algemeen en op Luchen in het bijzonder. VUhbs archeologie is één van de professionele organisatie die in deze wijk één of meerdere opgravingen hebben verricht. Deze onderzoeken en opgravingen moeten plaatsvinden voordat er in een wijk gebouwd mag worden. Martijn gaat per archeologische periode in op de vondsten en resultaten. Naast de opgravingen op Luchen komen ook die aan de Burgemeester Termeerstraat, Kranenbroek en Hazewinkel aan de orde. Martijn gaat ook in op opgravingen aan de andere kant van Mierlo, zoals op Neerakkers, bij Huize Bethanië en de Mona Lisa.
Hier vind je de flyer die verspreid is om de lezing te promoten.        


We proberen op een zo creatieve mogelijke manier met het jaarthema om te gaan en roepen hierbij jouw hulp in! Mocht je foto’s, filmpjes of verhalen hebben, neem dan gerust contact op met ons. We bekijken dan samen op welke manier we deze kunnen opnemen in ons jaarprogramma, bijvoorbeeld als tentoonstelling of presentatie. Dus mocht je informatie hebben of mensen kennen die iets over het thema "Wonen in Luchen is niks nieuws" in Mierlo of daarbuiten kunnen en willen vertellen, geef dit dan door via onderstaand formulier of via de email, zodat we samen een mooie invulling geven aan dit jaarthema!

                Naam:
(verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres:
(verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Eventueel jouw telefoonnummer:
(niet verplicht)
 


Noteer hieronder je vraag of je opmerking over het jaarthema "Wonen in Luchen is niks nieuws":



 


            Je ontvangt spoedig van ons bericht.














Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees