Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
Jaarthema Heenkundekring Myerle 2024. terug
Terug naar
startpagina

Heemkundekring Myerle bestaat in 2024 40 jaar.

Vandaar dat als jaarthema voor dit jaar gekozen is voor:

           40 jaar jong

vlag jaarthema 2024
Ontwerp voor de vlag gemaakt voor het 40-jarige jubileum

Omdat we als één van de jongste verenigingen van Mierlo ons bezighouden met oeroude zaken, maar ook met recentere ontwikkelingen. Dit alles vanuit de gedachte dat alles wat vandaag gebeurt, morgen al geschiedenis is. Terugkijkend naar 1984, toen in juni enkele enthousiaste Mierlonaren onder aanvoering van Henk van der Vleuten bijeenkwamen om te onderzoeken of er sprake van kon zijn een historische vereniging op te richten, kunnen we vaststellen dat er veel veranderd is. In 2024 willen we vanuit onze vereniging dan ook speciaal terugkijken naar de afgelopen 40 jaar. Wat is er allemaal in Mierlo gebeurd en waarover is het waardevol de verhalen te blijven vertellen. In dit artikel kijken we naar enkele zaken die in 1984 gespeeld hebben om het gevoel te delen dat het eigenlijk al best wel lang geleden lijkt. Daarom is het goed om ons te richten op de laatste 40 jaar en hopen we dat jullie als leden en lezers je bijdrage willen delen met ons. We zullen die publiceren op deze site en mogelijk ook in de jubileumkoerier die in dit jaar gaat verschijnen.

Maar eerste even terug naar Mierlo 1984


Het eerste bestuur: v.l.n.r Rinie Weijts,
Rein van der Weij, Henk Simons, Hans Berkers,
Peter van den Berk en Henk van der Vleuten

In april 1984 werd het idee geboren om een vereniging op te richten die zich in het bijzonder ging bezighouden met de geschiedenis en cultuurhistorie van Mierlo. Enerzijds omdat er in Noord-Brabant al heel veel van die verenigingen waren en Mierlo een witte vlek daarbij was, maar anderzijds zeker ook vanuit de belangstelling van de initiatief nemers. Er ontstond een werkgroep en er werd een lezing georganiseerd in zaal Den Heuvel op 22 mei waar Eric Kolen een voordracht hield met de titel “Heemkunde de moeite waard”. Op dit avond kon de werkgroep 22 aspirant-leden inschrijven. Die werden op 7 juni uitgenodigd in zaal Den Heuvel voor een formele oprichtingsvergadering. Er werd een officieel bestuur voorgedragen, verkozen en geïnstalleerd en de Heemkundekring Myerle was daarmee officieel van start gegaan. Na de pauze werd een mooie film over Mierlo gedraaid. Het bestuur kon daarna aan het werk om de statuten samen te stellen, werkgroepen in te richten, aansluiting te zoeken bij Brabants Heem en de Kamer van Koophandel en een eerste begroting te maken. Op 15 november 1984 werden de statuten notarieel vastgelegd. En zo konden we beginnen aan het schrijven van 40 jaar geschiedenis tot nu toe.


1984, in de wereld en in Mierlo

Apple-Macintosh 1984
De eerste Apple-Macintosh, al met
muis en externe floppydisk-drive
Enkele zaken die toen speelden om het gevoel terug te brengen naar die tijd.
  • De eerste Apple-Macintosh computer. De naam werd bedacht door Jef Raskin, die het vernoemde naar zijn favoriete appelsoort de McIntosh, het was per slot van rekening een Apple computer. Maar dan wel met muisbesturing en een bureaublad met iconen.
  • Met het Besluit afbreking zwangerschap treedt in Nederland de Wet afbreking zwangerschap in werking waarmee abortus gelegaliseerd werd.
  • De Nederlandse band Doe Maar stopt er op 14 april 1984. De zeer bekende band heeft in Mierlo opgetreden in Poervoe in 1978 en 1979.
  • In Mierlo-Hout werd het 100 jarig jubileum van de Sint Lucia Kerk gevierd.
  • Mathie van Hoof stond bij het Keiebijterskletstoernooi voor de negentiende maal als finalist in de ton. Nu als ‘Frutje Frot’ de voetballer. In deze creatie werd hij voor de eerste keer winnaar van de felbegeerde ‘Zilveren Narrenkap’.
  • Frutje Frot
    Frutje Frot aan het woord!
    Tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles stond op 5 augustus 1984 voor het eerst de marathon voor vrouwen op het programma.
  • Toen Leonard Cohen in 1984 zijn zevende studioplaat Various Positions uitbracht, werd er amper acht geslagen op de hymne Hallelujah. Die later uitgroeide tot misschien wel zijn grootste hit.
  • De Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen wordt op 7 september 1984 opgericht.
  • Greet Cappers-de Vries werd het eerste erelid van de Jeugdvakantieweek in Mierlo.
  • En natuurlijk: Heemkundekring Myerle werd opgericht.

Activiteiten in dit jubileumjaar

4 januari Nieuwjaarsreceptie - Proosten op het nieuwe jaar aug / sept Lezing Mierlose vereniging - Een jubileum vereniging presenteert zich ('t Mierles Huukske)
5 maart Lezing Ineke Strouken - Nostalgie ('t Mierles Huukske)' oktober Tentoonstelling - Wat is er in de grond gevonden de afgelopen 40 jaar? (Oude Raadhuis)
18 april Algemene Ledenvergadering (D'n Intheek) okt / nov Excursie - Tocht door het Mierlo van 1984
27 april Meiboom – Koningsdag, onthulling schildje brandweer (Molenplein) november Lezing Hans Klink - Wat is de invloed van onze vereniging de afgelopen 40 jaar? ('t Mierles Huukske)
6 mei Lezing Rinie Weijts - Tram in Mierlo (Den Heuvel) november Zondagmiddagmatinee - Feestje voor leden HKMyerle
8 juni Excursie België – abdij Herkenrode en Tongeren november Glow
9 juni Verenigingen Markt Mierlo nov / dec Tentoonstelling - Wat is de invloed van onze vereniging de afgelopen 40 jaar? (Atrium Bethanië)
jun / jul Tentoonstelling - Kersenoogsfeest en -koningin december Lezing Rinie Weijts - Foto- en filmavond ('t Mierles Huukske)'
jun / jul Lezing Mierlose vereniging - Een jubileum vereniging presenteert zich ('t Mierles Huukske)


Thuis in Mierlo

De serie 'Historisch Mierlo' die maandelijks in de krant 'Thuis in Mierlo' verschijnt staat in het teken van het jaarthema. Hieronder tref je die artikelen ook aan. Klik op de afbeelding om de tekst te lezen.

januari
februari
maart


Verhalen uit de recente geschiedenis van Mierlo

Hierboven bij de artikelen in Thuis in Mierlo komen enkele verhalen aan de orde. We willen ook hier ruimte bieden om verhalen over de recente 40 jaar in Mierlo te plaatsen. Mocht je hieraan willen bijdragen, neem dan contact op via het formulier hieronder. Om er een beetje in te komen volgt hier een verhaal zoals dat ook de de Canon van Mierlo is gebruikt.

    >>> Die mooie Taptoe van Mierlo.

In het verhaal hieronder lees je een gedeelte van een gesprek dat kleindochter Emma met haar opa heeft over de recente geschiedenis van Mierlo.

“Witte nog Emma, dat er in Mierlo elk jaar een taptoe was?”
“Ja, opa, daar weet ik nog wel iets van. Dat was toch met muziekkorpsen op het plein voor het gemeentehuis?”
“Ja, dat klopt helemaal. In Mierlo heeft ruim 20 jaar elk jaar de Mierlo Taptoe plaatsgevonden. De eerste keer was dat in het weekeinde van dat de Tour de France door Mierlo kwam. Het idee voor een taptoe leefde al jaren en werd toen werkelijkheid onder de verantwoordelijkheid van Stichting Mierlo Promotie. Op zondag 30 juni 1996 gaven vier showbands een doorlopende show op het plein voor het gemeentehuis. De Taptoe was toen dus een nieuw evenement voor Mierlo en bracht een nog ontbrekend cultureel hoogtepunt in de regio. Vele gerenommeerde Nederlandse showkorpsen van topniveau stonden jaarlijks garant voor een perfect uitgevoerd schouwspel. De schitterende lichteffecten, de prachtige uniformen en het publiek op de drukbezette tribunes zorgden voor de juiste sfeer.”

Cornu Copiae Waaltwijk
Hete Waalwijkse korps Cornu Copiae
neemt deel aan de Mierlo Taptoe.
“Opa, die korpsen trokken toch ook door de straten van Mierlo?”
“Ja dat was zo, voor aanvang van de taptoe vond de zogenaamde streetparade plaats. De showkorpsen trokken dan via verschillende routes door Mierlo om zich zo al te presenteren aan de bevolking. Daarna verzamelden de korpsen zich voor hun optreden bij het gemeentehuis. Aan het einde van de optredens traden de korpsen gezamenlijk aan voor het spelen van de hymne en het Wilhelmus. Daarvoor klonk natuurlijk het taptoesignaal, meestal vanuit een raam van de bovenverdieping van het gemeentehuis. Het taptoesignaal is de standaard afsluiting van de taptoe, voordat het volkslied wordt gespeeld. Het taptoesignaal is al een heel oud gebruik. Het werd vroeger, al vanaf de 17e eeuw, bij militairen geblazen als teken dat de dag ten einde was en de slaapplaatsen moesten worden opgezocht. De naam van het signaal is afgeleid van het commando ‘tap toe’ dat gebruikt werd om aan te geven dat er geen bier meer geschonken mocht worden en dat de militairen terug naar de kazerne moesten.“
“Is dat echt waar opa, of verzin je dat maar?”
“Neen, Emma, dat is echt waar. Het taptoesignaal wordt ook jaarlijks geblazen voorafgaand aan de twee minuten stilte op 4 mei.”
“Dat weet ik opa, dat is toch altijd op het oorlogskerkhof?”
“Precies, maar het klinkt dan door heel Nederland.
Taptoe in de regen
En weer regende het tijdens de Mierlo Taptoe.
“Vaak traden er bij de Mierlo Taptoe vijf showbands op. Een terugkerend kenmerk leek ook te zijn dat het tijdens de Mierlo Taptoe regende. Bij de 12e Mierlo Taptoe in 2008 wist René Weijmans, die het geheel jaarlijks aan elkaar praatte, te melden dat het de 11e keer was dat het regende of dreigde te regenen. Maar hij vertelde ook: “Zoveel mensen met zulk slecht weer, dat is niet te verwaarlozen", waarmee het succes van de Mierlo Taptoe werd onderstreept. In 2017 vond de Mierlo Taptoe voor de laatste keer plaats.”
“Ik hoop dat die nog een keer terugkomt opa. Ik heb op internet een video van de taptoe uit 1999 gevonden. Wil je die eens zien?”
"Graag Emma, dan kan ik nog eens genieten van die optredens"


    >>> Jouw verhaal .....

...... hier kan jouw verhaal komen als je dat wilt ......

Ten slotte

We proberen op een zo creatieve mogelijke manier met het jaarthema om te gaan en roepen hierbij jouw hulp in! Mocht je foto’s, filmpjes of verhalen hebben, neem dan gerust contact op met ons. We bekijken dan samen op welke manier we deze kunnen opnemen in ons jaarprogramma, bijvoorbeeld als tentoonstelling of presentatie. Dus mocht je informatie hebben of mensen kennen die iets over het thema "40 jaar jong" in Mierlo of daarbuiten kunnen en willen vertellen, geef dit dan door via onderstaand formulier of via de email, zodat we samen een mooie invulling geven aan dit jaarthema!

                Naam:
(verplicht)
(vul in: voornaam achternaam)
E-mail adres:
(verplicht)
(vul in: e-mail adres, voorbeeld: xxx@mijnmail.nl)
Eventueel jouw telefoonnummer:
(niet verplicht)
 


Noteer hieronder je vraag of je opmerking over het jaarthema "40 jaar jong":



 


            Je ontvangt spoedig van ons bericht.














Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees